מה תפקידה של מנהלת פרסום לעסקים קטנים ובינוניים?
תגידו אם המשפט הבא נכון עבורכם: אם אתם מחפשים מנהלת פרסום לעסק, אתם וודאי יודעים מהם הצרכים השיווקיים של העסק. כן? לא? אולי האמת שם באמצע? בכל הקשור לתפקידה של מנהלת פרסום לעסקים קטנים ובינוניים, דומה שבעלי עסקים פחות מקדישים מחשבה לפונקציות הרחבות שעליה למלא, והציפייה הכללית היא שיהיה מישהו או מישהי, שינהלו את כל הנושא של הפרסומים במדיה, הפקת חומרים שיווקיים לאנשי המכירות ועוד.
זה נכון. אבל מנהלת פרסום לא תוכל לייצר תוכן שמעביר את המסרים השיווקיים של החברה, בלי איזושהי הגדרת תפקיד ולכן על בעלי החברה לתת התייחסות קצת יותר ספציפית, כאשר הם באים לגייס תפקיד מסוג זה.
על פניו, מנהלת פרסום היא הביצועיסטית שיודעת להפעיל פונקציות מקצועיות שונות, שאולי יש לחברה – בין אם זה קמפיינר, או מעצבת גרפית, או בית דפוס. בפועל, בפרט עבור עסקים קטנים ובינוניים, אני שומעת לא מעט על תפקידים של מנהלת פרסום שמאוישים מבלי שלאותה מנהלת פרסום לעסקים, יהיו כלי עבודה מקצועיים ברמת אנשי מקצוע להיעזר בהם, או אפילו כלי עבודה בסיסים יותר כמו רישיון למאגר תמונות וכיוצא בזה. הכתבה הזו באה לעשות סדר ולעזור לבעלי עסקים, להגדיר רשימת מכולת של ציפיות מהתפקיד שאמור לסדר את הנושא הפרסום בחברה:
תפקידה של מנהלת פרסום הוא לתווך בין פונקציות מקצועיות
מנהלת פרסום כשמה כן הוא. היא מנהלת את נושא הפרסומים של החברה ולכן עליה לתווך ולקשר בין גורמים שונים שאמונים מי בתחומו, על יצירת הפרסומים. עליה להיות בקשר עם קמפיינר או חברת שיווק דיגיטלי, עם מעצבת גרפית לצורך יצירת קטלוגים או חומרי מרקום לכנסים ולתערוכות ועליה להבין באתרי אינטרנט וברשתות חברתיות, כי בפועל יהיה עליה לעדכן פוסטים ברשתות החברתיות ובאתר.
תפקידה של מנהלת פרסום הוא לדעת ליצור תוכן
נכון. לא כולם כותבים בחסד ולא כולם מעצבים . אבל הציפיה הכללית כשלוקחים לעבודה מנהלת פרסום, היא שהיא תבין בפייסבוק, לינקדין ואינסטגרם לכל הפחות. שהיא תדע לכתוב פוסט קצר ולעצב תמונה רלוונטית (אולי אף ווידאו). שימו לב- חלק זה מתעתע, שכן לרוב בלי הגדרה מדויקת של ציפיות, בזה בפועל מסתכם תפקידה של מנהלת פרסום ועסקים רבים נוכחים לדעת שהם לקחו מישהו שתנהל להם את הפרסומים בחברה, אבל השוטף שוטף ובפועל הם מקבלים במשרה מלאה מישהו שמעלה להם פוסטים בפייסבוק.
איך נזהרים מזה? פשוט מגדירים את מערך התפקיד של אותה מנהלת פרסום יותר לעומק וזה מה שמוביל אותי לסעיף הבא:
תפקידה של מנהלת פרסום הוא להגדיר את לו"ז הפרסומים לחברה
לו"ז הפרסומים של החברה הוא גאנט או תכנית הפעילות, שמגדירה איזה תוכן יופץ, איפה ומתי. לרוב מומלץ לעבוד עם תכנית פעילות מסודרת ולא לחכות מדי יום להשראה ולחשיבה יומיומית, מה לכתוב היום בפיד.
תכנית תוכן, היא תכנית שלרוב מיוצרת חודש – חודשיים מראש, ומגדירה את כל התכנים שיש לייצר במהלך לרשתות החברתיות, לדיוורים ולמהלכי השיווק של החברה באתר וברשתות.
כאן על פניו, תפקידה של מנהלת הפרסום הוא לבצע את יצירת ותפעול התוכן, עד לידי הוצאתו לאור מול הגורמים המקצועיים. תהליך עבודה תקין, יכלול כאן מנהל או צנהלת שיווק יאשר יגדירו עם בעל העסק, את מהלכי השיווק מדי חודש או רבעון. (לדוגמא, איזה מבצע, איזו הצעת מכר, איזו הטבה ואיזה מהלך פיתוח עסקי). באמת של החיים, לרוב, לעסקים קטנים ובינוניים תפקיד זה חסר והציפיה הכללית מאותה מנהלת פרסום היא שהיא עצמה תבוא עם הרעיונות.
זה מבורך ומגדיל ראש, אבל הזהרו: לרוב אותה מנהלת פרסום לא ממש מבינה בשיווק קלאסי. היא לא תמיד יודעת לייצר פרסונות- לאפיין קהלי מטרה, לקבוע אג'נדה טון וסגנון לעסק או לחשב את רמת ההוצאה הכספית המומלצת במדיה, לאור נתוניי המכירות
במקרים כאלה ההמלצה שלנו לאותם עסקים קטנים ובינוניים, היא פשוט להיעזר בתכנית ההזנקה שלנו ל 3 חודשים, לקבל את המערך השיווקי הבסיסי שילווה אותם קדימה ולתפעל משם את אותו מערך שיווקי עם מנהל הפרסום שלהם. גם חוסך כסף, גם עושה סדר, גם מייצר שיטה וגם מאפשר עבודה רציפה לאחר סיום התכנית ללא תלות בספקים חיצוניים. שווה לא?